Калциум Магнезиум Цинк

cal-mag-zincКомбинација на минерали од морска вода

Морето е непресушен извор на минерали кои сe особено биорасположливи бидејќи се веќе врзани. Како резултат на ерозијата и седиментацијата на карпите која се одвива на дното на морските површини, минералите се растворени и веќе врзани со другите елементи од морската вода кои ја потенцираат нивната биорасположливост. На тој начин се формираат калциум карбонат, калциум хлорид, магнезиум оксид, магнезиум сулфат, магнезиум хлорид, цинк сулфат, цинк хлорид и други значајни минерали.

Кога и зошто се користи:
Калциумот е минерал кој игра значајна улога во одржувањето на здравјето на коските и забите. Магнезиум заедно со Витамин Б6 учествува во пренесувањето на нервните импулси и одржување на еквилибриум на нервниот ситем. Корисен е при состојби на психички и физички стрес, замор, нерасположение, напнатост, ПМС симптоми, грчеви во мускулите. Исто така се претпоставува дека 50% од луѓето кои патат од чести главоболки имаат ниска концентрација на магнезиум во крвта.
Цинкот заедно со Витамин Ц е важен минерал кој помага во зајакнување на имунитетот и одбрана на организмот, како и во процесот на заздравување и регенерација на ткивата (синтеза на колаген).

Се препорачува особено кај жени во предменопауза и во тек на менопауза, кај постари лица и спортисти.
Се препорачува 2-4 таблети дневно.

Share this post

Banner
Banner
Banner

Контакт

155x155Контакт:
Виола Трејд - Скопје
ул. Востаничка 59
1000 Скопје
+ 389 (02) 2736 462
тел./факс + 389 (02) 2720 438