Магнезиум

magneziumКорисен за нервниот систем

Морето е непресушен извор на минерали кои сe особено биорасположливи бидејќи се веќе врзани. Како резултат на ерозијата и седиментацијата на карпите која се одвива на дното на морските површини, минералите се растворени и веќе врзани со другите елементи од морската вода кои ја потенцираат нивната биорасположливост.

На тој начин се формираат калциум карбонат, калциум хлорид, магнезиум оксид, магнезиум сулфат, магнезиум хлорид, цинк сулфат, цинк хлорид и други значајни минерали.
Магнезиумот е екстрахиран од морската вода со процес на евапорација. Двете органски форми на магнезиум цитрат и пидолат ја подобруваат активноста. Фрукто-олигосахаридите ја олеснуваат абсорпцијата на магнезиумот.

Кога и зошто се користи:
Заедно со Витамин Б6 учесствува во пренесувањето на нервните импулси. Корисен е при состојби на психички и физички стрес, замор, нерасположение, напнатост, ПМС симптоми, грчеви во мускулите.

Исто така се претпоставува дека 50% од луѓето кои патат од чести главоболки имаат ниска концентрација на магнезиум во крвта.
Се препорачува 1-4 таблети дневно.

 

Share this post

Banner
Banner
Banner

Контакт

155x155Контакт:
Виола Трејд - Скопје
ул. Востаничка 59
1000 Скопје
+ 389 (02) 2736 462
тел./факс + 389 (02) 2720 438